Hangi VPN Firmasını Kullanmalı ? Neden NordVPN kullanmaya başladım ?

Merhaba,

Bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce Mart 2014 yılında ülkemizde Twitter engellenmişti. Şimdilerde son derece alışık olduğumuz bu durum vakti zamanında beni o denli etkilemişki aynı ay içerisinde aşağıdaki başlıklarda 3 yazıyı yayınlamışım.

  • İnternetime Dokunma | VPN Kurulumu ve Openvpn
  • Twitter IP Temelli Engelleme ve Açma Mantıkları
  • Twitter’ın Yasaklanması ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Artık hemen hemen herkes DNS nedir ? VPN nedir ? sorularına cevap verir oldu. Hatta aşağıdaki resim hatıralarımda kalan en -acı- güzel espirilerden birisi oldu.

Ayrıca unutmamakta fayda var, erişim engellerinin yanı sıra VPN kullanımı halka açık ağlar üzerinden -starbuck, AVM- yapılan internet kullanımı içinde son derece önemli. Unutmamalı ki, kendi evinizin haricinde bağlı olduğunuz tüm ağlar güvensiz sayılır. Bu nedenle VPN kullanımını alışkanlık haline getirmek önemlidir.

Hangi VPN Firması ? Yada Digitalocean !?

Ömrümün son 2 yılını aktif VPN kullanıcısı olarak geçiren, bu mevzularda da teknik analiz yapabilecek kadar kendimi yetkin gören ben deniz birbirinden farklı yöntemleri/firmaları çok kez denedim. Bu tecrübelerin sonunda vardığım noktayı, nedenleriyle birlikte sizlere aktarmak içinde bu yazıyı hazırladım.

Yönetim 1 – SSH Tunneling

Genellikle yazılım geliştiriciler, sistem yöneticileri, pentestler tarafından en sık kullanılan tercih. Özellikle sshuttle aracı ile son derece rahat kullanılabilir, DNS trafiğinizde dahil olmak üzere SSH trafiği üzerinden internete erişim sağlayabilirsiniz. Bir süre bu yöntemi kullandıktan sonra vazgeçtim. Vazgeçme nedenimi yazının ilerleyen kısımlarında paylaşacağım karşılaştırma raporu ile anlatıyor olacağım.

Yönetim 2 – OpenVPN

En sık tercih edilen yöntemlerin bir diğeri. Digitalocean üzerinden $5’luk bir sunucu kiralayıp üzerine OpenVPN yazılımını kurarak kendinize ait bir VPN makinanız olabilir. Bir yılı aşkın süre bu yöntemi kullandıktan sonra vazgeçtim. Bunun iki sebebi vardı. Öncelikle sebebim OpenVPN’in ayarlarının yapılmasıydı. Gerçekten can sıkıcı bir süreç. Hatta bu nedenle OpenVPN yazılımının sadece 2 account limiti ile ücretsiz sunduğu OpenVPN AS kullanmaktaydım. İkinci sebebim ise “maintenance” oldu. Neden bağlanamıyorum ? Servis mi  crash oldu ? Digitalocean’da bakım mı varmış ? kovalamak açıkcası angarya.

Tüm bu tecrübelerin ardından ücretli VPN servisi sağlayan firmaları araştırmaya karar verdim. Private Internet Access vb ne kadar popüler firma var ise bir çoğu ile iletişime geçip test hesabı istedim. Bu yolculuğun son durağında beni bekleyen NordVPN firması oldu.

Yukarıda bahsi geçen heri ki yöntemdem de sadece ve sadece bir adet IP adresini VPN bağlantınızda kullanabiliyor olmamda en önemli eksik yandı. Bir şekilde sahip olduğum IP adresi engellendiği zaman, her iki yöntemde maalesef çözümsüz kalıyor olacaktır.

Neden NordVPN Kullanmaya Başladım ?

NordVPN kullanıcısı olmadan önce karşılaştırma yaparken baktığım bir çok husus oldu. Takip ettiğim kriterler aşağıdaki gibiydi. NordVPN için cevapları ise soruların altında paylaşmaya özen gösterdim.

  • Kaç farklı ülkede kaç sunucu ile hizmet verilmekte ? Latency kabul edilebilir seviyede mi ?
    54 ülkede 704 adet sunucu ✈️
  • Veri kayıt ediliyor mu ?
    Hayır ?
  • Tek hesap üzerinden kaç farklı bağlantıya izin veriliyor ? Laptop, telefon, pc ile aynı anda bağlanmak istediğimde ne olacak ?
    6 adet bağlantı ?‍?‍?‍??‍❤️‍?‍?
  • By default gelen VPN configurasyonunda gerekli gizlilik ayarları geliyor mu ?
    OpenVPN, IKEv2/IPsec şifreleme protokollerine destek var. MacOS ve iOS kullanıcıları mutlu :-)
  • Windows, Mac, iPhone ve Android için kolay bir arayüzü var mı ?
    Evet ?
  • P2p protokolüne izin var mı ?
    Evet ?
  • Double data encryption ve Tor-to-VPN imkanı ?
    Evet ?
  • Belkide en önemlisi bandwith/hız sınırı ?
    Unlimited
  • Bitcoin ile ödeme yapılabiliyor mu ?
    Evet ?
  • Talep etme halimde dedicated IP adresi alabiliyor muyum ? Yönetimini gerçekleştirdiğim 100+ sunucum mevcut. Hepsinin yönetim arayüzü ve SSH vb. kritik servisleri için IP Whitelisting yapabilecek miyim ?
    Pek tabi ?

Bu soruların tamamından beni tatmin edercesine cevap alabildiğim tek firma NordVPN olmuştu. Bunun yanı sıra hemen hemen tüm işletim sistemleri için en popüler VPN client’ları için bol resimli kullanım klavuzunun olması ayrıca bir güzel.

Digitalocean OpenVPN vs NordVPN

Sıra geldi neden NordVPN’i özellikle seçtiğime. Aşağıdaki tabloda normal internet hızım ile sshuttle, Digitalocean OpenVPN ve NordVPN performans kıyaslaması mevcut.

OpenVPN NordVPN
Ping 116 ms 59 ms
İndirme Hızı 22.65 29.78

Okurlara Süpriz

Bu denli sevdiğim bir VPN firması ile tanışınca kendileriyle iletişime geçtim. Siber güvenlik üzerine blog yazdığımı, okurlarıma indirim kodu sunabilir misiniz ? diye bir teklifte bulundum ???. Onlarda daha sonra devreye almayı planladıkları bir kampanyayı birazda baskılarımla şimdi devreye almış bulunuyorlar.
Aşağıdaki linki kullanarak NordVPN satın alan herkese, normal şartlarda aylık $11 dolar olan ücretlendirme, 2 yıllık VPN planı için sadece $79 ? . Hatta bu imkanın biraz daha dikkat çekmesi için sağ tarafta link veriyor olacağım.

https://go.nordvpn.net/aff_c?offer_id=15&aff_id=2739